Marskalk

Vad gör man på Karolinska Institutet förutom att plugga då? Det finns massor att engagera sig i för oss studenter, beroende på vad man gillar och är pepp på och hur mycket tid man känner att man har att lägga.

KI har två studentkårer kopplade till sig, Medicinska föreningen och Odontologiska föreningen. Det finns en massa föreningar och utskott inom kårerna, och för att få full koll gör man nästan bäst i att kika in på deras hemsidor (MF) och (OF). På campus Solna där jag är oftast är det MF som har verksamhet och lokaler. I Huddinge finns både MF och OF. Förutom att engagera sig i kåren kan man också jobba för KI på olika sätt. Till exempel kan kan vara amanuens, alltså lära ut till exempel histologi eller anatomi till studenter i början av utbildningen, eller vara studentbloggare som jag! 

En grej man kan göra, som är ganska lätt att anpassa efter sitt schema just för stunden är att vara marskalk! En marskalk är en person som hjälper till vid olika akademiska ceremonier som KI har, till exempel genom att visa gäster till sina sittplatser, eller medverka på scen under själva arrangemanget för att hjälpa till så att allt flyter på smidigt och snyggt.

Jag var marskalk för första gången för några veckor sedan under det här årets professorsinstallation. Då välkomnas och uppmärksammas universitetets nya professorer, och det delas även ut några akademiska priser, allt under mycket högtidliga former!

Vi som anmält oss att vi ville hjälpa till under dagen fick uppgifter tilldelade oss. En grupp hade ansvar för att välkomna gästerna i foajén. Andra såg till att rätt person var på rätt plats på scen, som en slags guide för när någon skulle förflytta sig under ceremonien. Jag var med i fanborgen, så min uppgift var att bära in och bära ut Medicinska Förenings flagga. Dagen innan ceremonin repade vi ganska många timmar för att allt skulle flyta på och se snyggt ut. Det är en större produktion än vad jag hade fattat att genomföra en professorsinstallation, så det tog en stund innan allt satt som det skulle.

Själva ceremonidagen kom, och alla marskalker möttes upp i  Aula Medica. Vi började med att äta lunch ihop och gå igenom schemat för eftermiddagen och kvällen. Efter ytterligare repetitioner gjorde sig alla i ordning. Det är lite olika vilken klädsel som gäller när man är marskalk, men det är högtidligt så ofta är det mer eller mindre uppklätt som gäller. Dessutom ska alla ha studentmössa, så jag fick rota fram min på vinden (och läsa alla hälsningar i den från gamla gymnasiekompisar).

Efter ceremonin bjöds vi i marskalkgruppen till Svarta Räfven, en restaurang högst upp i Aula Medica. Där åt vi på mat ihop och fick chans att koppla av lite efter vår arbetsinsats! Att vara marskalk är ett roligt sätt att träffa nytt folk på skolan. Är man osäker på om man har tid att engagera sig i en förening eller ett utskott är markalkande perfekt för att ändå lära känna andra än dom i ens klass eller inom ens program! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s