Spartips

Hej!

Nu har studielånet och lönen äntligen trillat in på kontot, och på temat pengar kommer här lite spartips som kan vara bra för en student. En hel del gammal skåpmat för den som pluggat förut och som känner till Stockholm, men för den som snart ska dyka in i studentlivet för första gången kanske det kan vara till hjälp!

Som student har man en väldigt begränsad budget, och kanske speciellt om man bor i Stockholm som är en dyr stad att leva i. Vissa kostnader är svåra att spara smart kring – man kan kanske inte vara hur taktiskt och flexibel som helst när det kommer till utgifter för hyra och mat. Man måste ju bo och äta liksom! Men på andra fronter kan man med lite planering spara en och annan krona.

1. Matlåderutin! En lunch i skolans matsal kostar mellan 50 och 80, vilket snabbt blir stora summor om man köper mat där ofta. Jag försöker laga extra mycket mat varje gång jag lagar något och tänka taktiskt vilka rätter som är goda att värma även efter att dom varit frysta. Missar jag att ha med matlåda brukar jag köpa färdigsoppa i någon mataffär på vägen till skolan, värma den och köpa till bröd för 10 kronor i matsalen. Landar lite billigare än köpelunch, så det funkar som nödlösning.

2. Köp en termos! Precis som när det kommer till matkostnader drar kaffekontot snabbt iväg… Jag slarvar med att ta med eget kaffe och jag vill inte veta vad min månadskostnad för köpekaffe ligger på!

3. Håll koll på dina Mecenatrabatter och fråga alltid om studentrabatter när du handlar saker eller mat ute. Det är olika hur tydliga ställen är med sina rabatter så om man har tur får man ett billigare pris om man frågar!

4. Öva upp dina loppis-skills! Allt du behöver finns att hitta second hand. Runt om i stan finns massor av olika kedjor och butiker som säljer både möbler, köksredskap och kläder och med lite tålamod kan man fynda det som saknas till studentbostaden. Dessutom finns både bytes- och bortskänkessidor på Facebook om man hellre spanar online. Bonus att det är super för miljön att inte köpa nytt hela tiden, och att många second hand-affärers överskott går till välgörande ändamål!

5. Köp kurslitteratur av äldrekursare! Här kan du spara mycket pengar, och ofta går det att få tag på böcker i riktigt bra skick. Mitt intryck är också att det oftast går bra att ha en äldre upplaga av kurslitteraturen, så tveka inte att slå till om du fyndar en sån! Mycket av försäljningen av kurslitteratur sker på internet, så leta reda på ditt programs facebooksida och skicka ut en förfrågan om de böcker du söker.

6. Många muséer i Stockholm har gratis inträde, och det är ett kul utflyktsmål om man vill hitta på något i stan men inte vill spendera hur mycket som helst. Ett gäng teatrar har också väldigt förmånliga studentrabatter för den som är sugen på lite kultur!

Hoppas dessa tips kan vara till hjälp för någon! Lägg gärna till era bästa spartrix i kommentarerna. Och glad första advent! 

stocksnap_sdm03p88bo
Fotograf: Negative Space, bildkälla här.
Advertisements

One thought on “Spartips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s