Läkarstudentens guide till internet

Nu är vårterminen igång! Det märktes inte minst på att det var sjukt mycket folk i microkön vid lunch idag – extra många som var på plats i skolan för upprop en dag som denna. Många som börjar första terminen är nog snart påväg ut på kollo och har massa roliga sociala aktiviteter framför sig innan plugget drar igång på allvar. Hoppas ni får kul och lär känna era nya klasskompisar!

 

Jag tänkte skriva en liten länklista med sidor som kan vara bra eller kul att hålla koll på som läkarstudent. Här kommer den, och lämna gärna en kommentar om ni vill fylla på listan med något!

 

För det första finns det ett antal bra sidor som KI ligger bakom.

Karolinska Institutets Facebooksida hittar ni här, och deras hemsida här. Här får du uppdateringar om vad som händer på universitetet, och dessutom finns det mycket intressant läsning för den som vill hänga med i forskningen som bedrivs på KI. 

Medicinska föreningen, KIs studentkår, har jag länkat till förut, men det är verkligen några att ha koll på om man vill ta del av studentlivet på skolan. Här hittar ni information om föreningar och vad som är på gång på MF. Här kan man också betala in sin medlemsavgift om man vill stödja MFs verksamhet!

För er som just börjat rekommenderar jag absolut Mottagningsutskottet som ni hittar här och här, för det är dom som arrangerar alla event för er nu i början!

Karolinska Institutets bibliotek hittar ni här och här. Via deras hemsida kan man boka grupprum, få hjälp med handledning när man skriver uppgifter och uppsatser och mycket mer! Biblioteket brukar dessutom arrangera en hel del intressanta lunchföreläsningar under terminerna.

 

Här kommer ett till gäng sidor som kan vara kul att spana in, med andra avsändare än KI. 

Den här sidan på Facebook är bra för den som vill köpa begagnad kurslitteratur – något jag rekommenderar. Ofta finns böcker i mycket gott skick att få tag på, och man kan spara många kronor på att köpa äldrekursares böcker.

När det väl är dags att börja plugga tycker jag det är skönt att komplettera föreläsningar och kurslitteratur med lite mer lättsmälta inlärningssätt. Det går att hitta hur mycket videos och resurser som helst på internet, men några jag gillar är Kahn academy och Dr Najib. Såklart får man vara noggrann att dubbelkolla det man lär sig på internet, men som en ingång är det superbra! Kurslitteraturen brukar dessutom vara lättare att förstå om man har lite överblick när man läser.

Det finns ganska många medicinska poddar, men en som är populär är Ronden. Den görs av tre läkare i Stockholm, och är lätt och kul att lyssna på. Dom pratar såklart om medicin, diagnoser och läkarlivet, men man kan lyssna utan förkunskaper och utan att vara färdig. En chans att lära sig något nytt men också få lite lite inblick i sjukhusjobb och hur det kan vara när man är ute på andra sidan.

 

Vilka är era bästa sidor för nya och gamla läkarstudenter? 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s