Veckan som gått

Ännu en vecka av termin 3 är avklarad! Jag har haft ett rätt blandat schema, med både förläsningar, PU och PV, och kör såklart. Ungefär såhär har det sett ut:

 

Måndag: Första duggan på neuromomentet stod på schemat. En dugga är en mindre examination av en del av kurs skulle man kunna säga. Som en minitenta, fast just den här var faktiskt muntlig. Vi examinerades i smågrupper, och alla studenter tilldelades en fråga att besvara inför sina kursare och examinatorn. Det gick helt okej och var ett bra repetitionstillfälle av det vi gått igenom veckan innan. Resten av dagen var det föreläsning om allmän sinnesfysiologi och somatosensorik, alltså hur vi förnimmer vår omvärld med våra sinnen.

Tisdag: Föreläsningar om smärta, med patientbesök i föreläsningssalen. Vi fick möjlighet att ställa frågor till en läkare och dennes patient med smärtproblematik. Lärorikt att kunna följa upp måndagens och tisdagens föreläsningar med några som jobbar med och upplever det vi lär oss om.

Onsdag: Dags för teminens första dag med PU, professionell utveckling. Det är ett kursmoment som återkommer sedan termin 1, där vi får lära oss om och öva på praktiska färdigheter som är användbara i vårt framtida yrke. Tidigare har vi till exempel fått öva på att lyssna på hjärta och lungor, ta venprov och titta i öron. Denna gång stod medicinsk psykologi på schemat, och föreläsningarna tog upp hur vi i framtiden kan närma oss känsliga ämnen med våra patienter och hur vi kan behöva förståelse för människans psykologi i patientmöten. På kvällen var det körrep som vanligt! Vi hade möte med festkommittén innan repet för att stämma av lite grejer inför nästa helgs aktivitet: rephelg!

Torsdag: Vårdcentralsdag! Eller primärvård/PV som det också kallas på schemat. Spännande dag med många olika fall att lära sig mer om. En hel del förkylningar och liknande, men också blodtryckskontroller, sjukskrivningsfall och även ett EKG som skulle göras. Denna gång skulle vi studenter också filmas då vi inledde patientens läkarbesök genom att använda oss av tidigare inlärda samtalsmetoder. Vi fick helt enkelt öva på att öppna samtalet med patienten, och ta reda på dennes besöksorsak, symptom och förväntningar. På eftermiddagen tittade vi på filmen av oss och fick feedback från varandra och vår handledare. Lite ovant att se sig själv på film, men väldigt lärorikt för att se hur man beter sig i rollen som läkare.

Fredag: En lugn dag i skolan. Föreläsning om sensorik och hur vi uppfattar olika stimuli från omvärlden, och sedan en introduktion till några olika forskningsmöjligheter för oss studenter. Blev bjudna på kaffe efter forskningsintrot, trevligt avslut på veckan 🙂  På fredagen fick vi också tillbaka tentan i anatomi som vi skrev för ett tag sen. Jag fick som jag misstänkt omtenta den här gången, och får ladda om till i maj när nästa skrivtillfälle är.

Lördag: Träffade mina syskon på morgonen och sjöng med dom. Vi är en musikalisk familj, så det är kul att musicera tillsammans allihop när vi ses. Sen passade jag (och hela Stockholm) på att vara ute i solen, tog en promenad med en kompis och drack kaffe vid Årstaviken. Lite plugg på eftermiddagen och sen middag med några kompisar.

Söndag: Bloggdag! Jag skriver ju oftast här på söndagar, och precis nu har mina körkompisar gått hem ifrån mig. Vi sågs och repade på en grej nu under eftermiddagen och kvällen. Det är som sagt rephelg med kören nästa helg, och vi som är med i festkommittén har en del att fixa. Vi ska åka iväg till en stuga och sjunga, hänga och ha körfest tillsammans, det ska bli kul!

Veckan som kommer hoppas jag att jag får mer plugg gjort utanför föreläsningarna… Ska försöka stanna i skolan och läsa imorgon eftermiddag, och kanske kolla på lite gamla tentor också. Hörs igen om vecka!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s