Jobba och plugga?

Jag har ju tidigare skrivit lite om hur man kan hantera studentlivets baksida – att få ekonomin att gå ihop. Hyra, mat, kurslitteratur och annat nödvändigt som telefoni och internet är kostnader man inte kan undvika, och dessutom vill man ha något över till nöjen varje månad. Just nu försöker jag spara lite pengar, eftersom vi i A Scalpella ska iväg på körresa senare i vår. Det är lättare sagt än gjort, men jag har iallafall blivit lite mer noggrann att laga matlådor… Alltid något!

För att få lite mer att röra mig med har jag funderat på att börja extrajobba. Men kan man verkligen plugga till läkare och jobba samtidigt? Det är en krävande utbildning med mycket schemalagd undervisning och mycket litteratur att plöja på egen hand. Jag frågade min klasskompis Gabriella som ända sedan termin 1 jobbar parallellt med  läkarprogrammet. Såhär svarade hon:

 Vad jobbar du med?

Jag är sjuksköterska på en akutvårdsavdelning. Mitt jobb är att i team med undersköterska, läkare och fysioterapeut se till att patientens vård sköts, innan den skickas vidare till en annan avdelning eller hem. Jag planerar fortsatt vård efter patienten får lämna vår avdelning. Omvårdnad och läkemedelshantering är också några av mina arbetsuppgifter.

Hur klarar du både skola och jobb?

En fördel med sjuksköterskeyrket är att arbetspassen kan läggas på kvällar, nätter och helger. Dessutom kan jag jobba på lov och under sommaren. Det gör att jag vara i skolan när jag behöver och se till att inte missa något obligatoriskt.

Att jag jobbar just som sjuksköterska är också en fördel då det underlättar i skolan att jag läst en del grejer innan på sjuksköterskeutbildningen, eller sett det i jobbet.

För att hinna det jag ska planerar jag min fritid. Jag har inte så mycket tid till onödiga grejer, och kollar till exempel inte på TV. Men jag missar ju en del roliga grejer för att jag måste hinna med både skola och jobb. 

Har du några tips till oss som också vill jobba samtidigt som vi pluggar?

Jobba inte ihjäl dig! Och det blir enklare för dig om du klarar tentorna – du har inte tid att kugga. Var strukturerad. Att träna hjälper mig, det är rogivande och skönt efter en stillasittande dag i skolan. När man jobbar har man ju råd med mer roliga grejer, och det är kul att till exempel kunna resa under studietiden. Jag kan unna mig mer eftersom jag jobbar. Det går att jobba samtidigt som man pluggar!  

Jag ska fundera vidare på det här med jobb. Det verkar ju klokt att hitta något som är relevant för utbildningen! Tills jag hittar något som passar får jag fortsätta med mina matlådor och kaffetermosar och försöka hålla så hårt jag kan i studielånet varje månad. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s